Locaţia curentă este: Prima pagină / Consilier / Psihologie / Articole tematice / Somnul îmbunătățește producerea de celule la nivel cerebral

Somnul îmbunătățește producerea de celule la nivel cerebral

Somnul și impactul său în SM

Somnul crește producerea de celule care formează materialul ce înconjoarăneuronii din măduva spinării și creier. Aceste descoperiri au fost publicate în  numărul din septembrie al The Journal of Neuroscience. Aceste cercetări, realizate pe animale, pot conduce într-o zi la noi idei cu privire la rolul somnului în refacerea creierului.

Oamenii de știință cunosc de mult timp faptul că multe genesunt active în timpul somnului și inactive în perioada de veghe. Totuși, este neclar modul în care somnul influențează anumite tipuri de celule, cum ar fi oligodendrocitele care contribuie la realizarea învelișului de mielină la persoanele sănătoase și ca răspuns la o anumite boli. La fel ca învelișul unui cablu electric, mielina permite impulsurilor electrice să treacă mai rapid de la o celulă la alta.

În studiul curent, s-a măsurat activitatea genelor în oligodendrocite în cazul unor șoareci care dormeau sau care erau forțați să stea treji. S-a descoperit că genele care contribuiau la formarea mielinei erau active în timpul somnului, în timp ce genele implicate în moartea celulară  și în răspunsul celular la stres erau active atunci când animalele erau ținute treze.

Aceste descoperiri demonstrează modul în care somnul sau lipsa acestuia pot influența creierul. O analiză mai amănunțită a  condus la ideea că reproducerea celulelor precursoare oligodendrocitelor-celule care abia mai târziu vor deveni oligodendrocite- se dublează în timpul somnului, în special în timpul fazei REM (rapid eye movement), care este asociată cu visarea.

Aceste cercetări sugerează că insomnia cronică sau extremă poate agrava anumite simptome în scleroza multiplă, mai mult, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a examina dacă există vreo asociere între patternul somnului și severitatea simptomelor SM.

 

sursa: www.sciencedaily.com

traducere: Florin Sebastian Badale, psiholog