Locaţia curentă este: Prima pagină / Scleroza Multipla / Despre / Ce este scleroza multiplă?

Ce este scleroza multiplă?

Scurtă definiție

 

Scleroza multiplă (SM) este o boală cronică, mediată imun, ce afectează sistemul nervos central (SNC) - ce include creierul, măduva spinării şi nervii optici. Deşi apare cel mai adesea la adultul tânăr, este cunoscut că SM îşi face apariţia la începutul copilăriei sau după 60 de ani.

Din fericire, deşi SM este o boală cronică, nu este întotdeauna una ce duce la invaliditate severă. Multe persoane cu SM sunt capabile să aibe o viaţă activă şi productivă. Pentru ele, simptomele SM sunt mai mult un episod de disconfort şi de iritare decât o piedică în realizarea scopurilor vieţii.

Pentru cei cu SM severă, există acum o varietate de strategii care îi pot ajuta să menţină ca deficitele neurologice cauzate de boală să nu compromită activităţile zilnice sau să interfere cu participarea activă în societate. Pe măsură ce veţi citi acest capitol, legat de boală și formele ei, veţi descoperi că multe întrebări vor rămâne fără răspuns. De exemplu, încă nu se ştie ce cauzează SM sau de ce o persoană se îmbolnăveşte şi o alta nu (pentru mai multe informaţii tema: cine se îmbolnăveşte şi de ce). Şi nu ştim de ce această boală variază de la o persoană la alta, sau de la o zi la alta la o anumită persoană. Această incertitudine este responsabilă pe deplin de frustrarea pe care o resimt specialiştii care caută un tratament. Vestea bună este că cercetările se realizează într-un ritm mai alert decât până acum, şi, în acelaşi timp, medicii, asistentele medicale, specialiştii în reabilitare şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii ajută persoanele cu SM să se simtă şi să funcţioneze mai bine.

Alte definiții: