Locaţia curentă este: Prima pagină / Scleroza Multipla / Despre / Ce se întâmplă când o persoană suferă de SM?

Ce se întâmplă când o persoană suferă de SM?

 

SM este considerată de mulţi specialişti din domeniu ca fiind o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imun al corpului atacă în mod greşit un ţesut sau un organ al corpului aparent normal. În SM, atacul implică inflamarea direcţionată împotriva mielinei şi a celulelor care formează mielina, oligodendrocitele din sistemul nervos central (SNC) (vezi figura alăturată), în procesul numit demielinizare.
Sistemul nervos central. Creierul şi măduva spinării sunt principalele componente ale sistemului nervos central şi sunt separate de o linie întreruptă în această diagramă schematică. Cerebellum (c) şi trunchiul cerebral (b) sunt regiunile creierului adesea afectate de scleroza multiplă.
Neuronii, sau celulele nervoase, din SNC sunt constituiţi din corp celular, axoni (extensiile celulei nervoase care conduc impulsul nervos dinspre corpul celular) şi dendritele. Mielina este teaca ce înconjoară axonii şi măreşte conductanţa. Demielinizarea rezultă în plăci (numite şi leziuni) de-a lungul tecii de mielină care interferă cu conductibilitatea celulei nervoase. Simptomele care apar în SM rezultă din acest proces inflamator, dar şi din leziunea axonilor în sine. Aceste simptome pot include pierderea vederii, vederea dublă, rigiditate, slăbiciune, pierderea echilibrului, amorţeală, durere, probleme cu vezica urinară şi controlul intestinelor, fatigabilitate, dificultăţi de vorbire şi înghiţire, schimbări emoţionale şi deficit intelectual. Tipul şi numărul simptomelor variază de la un individ la altul, depinzând de locul din SNC unde apar problemele la nivelul mielinei şi a axonilor. În acest moment, noi nu ştim cu exactitate de ce apar aceste leziuni şi de ce unele persoane manifestă simptome mai multe şi mai diferite decât altele.

Motivul pentru deteriorarea axonilor în SM nu este cunoscut. Deşi activitatea inflamatorie direcţionată împotriva mielinei poate deteriora axonii printr-un efect de “spectator nevinovat”, cauzele adiţionale vor fi descoperite în viitor. Se consideră că deteriorarea axonilor în perioada timpurie a bolii este cauza simptomelor care nu se mai ameliorează (ex. Fixed disability).
Cercetătorii cred că deteriorarea progresivă şi perderea axonilor este o explicaţie a atrofierii creierului, fapt care se observă târziu în cursul bolii.
Legături asemenătoare: