Locaţia curentă este: Prima pagină / Scleroza Multipla / Despre / Vitamina D și scleroza multiplă

Vitamina D și scleroza multiplă

Studiu efectuat de Harvard School of Public Health

Vitamina D în SM

În SM rolul vitaminei D este studiat din prisma a două ipoteze majore:

  • vitamina D influențează riscul pe care o persoană  îl are de a dezvoltat SM
  • vitamina D influențează modul în care boala va progresa.

În numărul din ianuarie al revistei JAMA Neurology o echipă de cercetători de la Harvard School of Public Health a publicat un articol despre rolul vitaminei D în SM. În urma rezultatelor obținute s-a descoperit că pentru pacienții diagnosticați relativ recent, nivelul scăzut de vitamina D poate reprezenta un predictor puternic al severității bolii și grăbește progresia acesteia.

Cercetările anterioare s-au concentrat asupra persoanele care aveau un istoric îndelungat de boală, în cazul cărora nivelul scăzut de vitamina D era un efect al bolii, și nu cauză a acesteia. Cercetătorii de la Harvard au studiat datele de la 465 de pacienți din 18 țări europene, Israel și Canada. Nivelul vitaminei D a fost măsurat la debutul simptomelor și, regulat pe o perioadă de 24 de luni, și a fost corelat cu simptomele manifestate și progresia bolii pe o perioadă de 5 ani.

Cercetătorii au descoperit că pacienții care aveau un nivel adecvat de vitamina D au avut o rată de apariție a leziunilor noi cu 57 %  mai mică, același procent în cazul recăderilor, și o scădere cu 25% a creșterii volumului leziunilor decât cei cu un nivel scăzut de vitamina D.  Cercetătorii au înaintat ideea că Vitamina D are un efect protectiv puternic și subliniază importanța corectării insuficienței de vitamina D care ar trebui să devină parte a tratamentului standard pentru noii diagnosticați cu SM.

În 2010, un alt studiu al rolului vitaminei D în SM a investigat și relația cu deficitele cognitive care apar în SM. Astfel s-a descoperit că persoanele care aveau performanțe scăzute la sarcini cognitive (gândire critică, gândire abstractă, abilitatea de a planifica și organiza) erau suspectați de a avea un deficit de vitamina D. De asemena pot fi afectate  fluența verbală și  memoria vizuală și spațială.

Nu există un consens în rândul cercetărilor și al medicilor în ceea ce privește rolul exact al vitaminei D în SM. Ar fi nevoie de studii clinice randomizate (aleatorii) pentru a se știi cu adevărat care este rolul acestei vitamine în  evoluția și progresia bolii.  De aceea tratamentele cu suplimente de vitamina D trebuie să se facă în acord cu recomandările unui medic specialist.

 

Traducere: Florin Sebastian badale, psiholog

 

Surse:

www.sciencedaily.com

www.mstrust.org.uk