Locaţia curentă este: Prima pagină / Scleroza Multipla / Despre / Sarea și scleroza multiplă - studiu științific

Sarea și scleroza multiplă - studiu științific

În ce măsură sarea de bucătărie influențează manifestarea SM

 

Studii sprijinite de Societatea Naţională de Scleroză Multiplă din SUA indică posibilitatea ca sarea alimentară să poată stimula activitatea unor celule imune - cheie implicate în puseele din scleroza multiplă

 

Trei studii publicate de colaboratorii de la Yale, Harward şi MIT/Broad Institute, sugerează că sarea din regimul alimentar poate accelera dezvoltarea unei boli asemănătoare sclerozei multiple la şoareci şi oferă perspective noi în ceea ce priveşte activitatea sistemului imunitar implicat în scleroza multiplă.

Chiar dacă se impune efectuarea mai multor studii de cercetare care să confirmw dacă sarea declanşază scleroza multiplă, sau dacă reducerea sării poate împiedica puseele în scleroză multiplă, cele trei studii pot indica noi căi pentru construirea unei strategii care pot reduce puseele în scleroza multiplă.

Aceste studii sunt produsul efortului colaborării unei întregi echipe, finanţate pe de o parte de către Societatea Naţională de Scleroză Multiplă din SUA, care include Centrul de Cercetare gestionat de David Hafler, doctor la Universitatea Yale.

 

Cele trei lucrări apar în prestigiosul jurnal ştiinţific „Nature”, după cum urmează:

1. David Hafler, Markus Kleinewietfeld (Yale University şi Broad Institute of MIT and Harvard) şi colegii, informează asupra capacităţii sării de a stimula celule imune agresive numite „celule Th17”, în eprubete și în sclerozei multiple – ca și boala asemănătoare la şoareci;

2. Vijaz Kuchroo, Aviv Regev, Chuan Wu (Harvard Medical School şi Broad Institute of MIT and Harvard) şi alţii atrag atenţia asupra evenimentelor moleculare care permit sării să activeze şi să stimuleze celule Th17;

3. Regev, Kuchroo şi Nir Zosef (Broad Institute of MIT and Harvard) şi alţii atrag atenţia asupra reţelei factorilor reglatori care guvernează răspunsurile celulelor imune numite „celule Th17”.

„Această cercetare aduce o lumină nouă asupra factorilor care pot conduce la creşterea cazurilor de scleroză multiplă şi pune accent pe soluţii potenţiale”, spune Timothz Coetzee, şeful Biroului de Cercetare al Societăţii Naţionale de Sclerotă Multiplă din SUA. „Sunt necesare cercetări mai aprofundate cu privire la modul în care regimul alimentar poate influenţa scleroza multiplă.”

 

Context: În ultimele câteva decenii s-a cunoscut o creştere a numărului de cazuri raportate de scleroză multiplă şi boli autoimune în unele părţi ale lumii. Cauza sclerozei multiple nu este cunoscută, însă se crede că o serie de factori genetici şi de mediu influenţează apariţia sclerozei multiple la o persoană.

Aceste studii recent publicate iau în considerare posibilitatea ca sarea din regimul alimentar să aibă un rol în declanşarea unei activităţi a sistemului imun în scleroza multiplă. Cercetătorii conduc studii privind celulele imune în eprubete şi la şoareci cu o boală asemănătoare sclerozei multiple.

Până în prezent, niciun studiu nu a descoperit vreo legătură între consumul ridicat de sare şi creşterea incidenţei sclerozei multiple, dar constatările anterioare ale cercetătorilor de la Universitatea Erlangen - Nuremberg sugerează că consumul excesiv de sare poate afecta activitatea sistemului imun.

 

Studiile: Echipa doctorului Hafler a administrat sare în cantităţi mari la celulele umane imune izolate în eprubete.

Aceştia au ajuns la concluzia că un nivel mai mare decât cel normal al sării influenţează în mod dramatic activitatea celulelor imune cunoscute ca „celule Th17” care au un rol important în atacurile imune asupra sistemului nervos central în scleroza multiplă.

De asemenea, echipa a identificat molecule semnalizatoare de celule care facilitează influenţa sării asupra celulelor imune.

Ulterior au testat efectele unui regim alimentar cu un consum ridicat de sare pe un şoarece cu EAE (encefalomielită alergică experimentală), în care şoarecele dezvoltă o boală asemănătoare sclerozei multiple. Mici creşteri ale nivelului sării grăbesc declanşarea EAE- ului şi cresc severitatea bolii.

Echipa doctorului Kuchroo a cercetat modurile în care sarea poate stimula activitatea celulelor imune. Ei au identificat proteina „SGK1 (serum glucocorticoid kinase)” ca o moleculă importantă care stimulează activitatea celulei Th17.

În acest studiu echipa a descoperit că o creştere mică a concentraţiei de sare induce atât activitatea SGK 1 cât şi a celulelor Th17 şi că blocând SGK1 previne creşterea determinată de sare în activitatea Th17. La şoarecii controlaţi pentru a nu avea SGK1, incidenţa şi severitatea EAE a fost redusă.

Echipa doctorului Regev face referire la studii care indică reţeaua altor mulecule- semnal care au un rol important în activitatea celulelor imune TH17.

 

Explicaţii: Împreună aceste studii furnizează noi informaţii cu privire la modul în care activitatea celulelor Th17 şi a altor celule imune este reglată, oferind potenţil pentru noi oportunităţi de a dezvolta terapii care să controleze puseele în scleroza multiplă.

Deşi aceste rezultate evidenţiază faptul că sarea poate fi un factor în determinarea activităţii imune în laborator, este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili dacă sarea din regimul alimentar joacă vreun rol în ceea ce priveşte scleroza multiplă la om.

Studii atent dirijate asupra obiceiurilor alimentare ar ajuta la confirmarea ipotezei că sarea din regimul alimentar poate fi responsabilă pentru creşte ratei sclerozei multiple şi a bolilor autoimune, şi teste clinice cotrolate în care consumul de sare este limitat în cazul persoanelor cu scleroză multiplă ar fi necesare pentru a determina dacă un consum mai mic de sare poate reduce din pusee.

 

Întrebări frecvente

Dovedesc aceste studii faptul că sarea din regimul alimentar cauzează scleroza multiplă?

Nu. Aceste studii utilizează tehnici de laborator pentru a analiza moduri în care celulele imune implicate în puseele din scleroza multiplă sunt modificate în cazul expunerii la un nivel mai mare decât cel normal al consumului de sare.

 

Arată aceste studii faptul că sarea poate agrava scleroza multiplă?

Nu. Aceste studii sunt importante la nivel de laborator dar nu oferă dovezi cu privire la creşterea puseelor sub influenţa sării.

 

Este incidenţa cazurilor de scleroză multiplă în creştere?

Da. De-a lungul ultimelor decenii a existat o creştere a numărului de cazuri de scleroză multiplă raportate în unele părţi ale lumii. Există probabil mai mulţi factori care influenţează acestă creştere.

 

Care ar fi următorii paşi petru a cerceta/aprofunda aceste rezultate?

Această nouă constatare ar putea duce la studii epidemiologice care pun în contrast alimentaţia persoanelor care dezvoltă în cele din urmă scleroză multiplă cu alimentaţia celor care nu dezvoltă scleroză multiplă.

 

Există un studiu clinic pentru a determina dacă o alimentaţie săracă în saare poate reduce puseele în scleroză multiplă?

Nu în acest moment, dar studiile actuale şi ulterioare ar putea duce la planificarea unei astfel de cercetări.

 

Ar trebui să reduc aportul de sare din alimentaţie?

Cercetarea sugerează că mulţi americani consumă mai multă sare decât este recomandată şi chiar în absenţa unor dovezi clare că puseele în scleroza multiplă sunt influenţate de sare, reducerea nivelului de sare din alimentaţie este considerată de majoritatea ca fiind un lucru benefic pentru inimă şi pentru sistemul circulator.

 

Ce face Societatea Naţională de Scleroză Multiplă din SUA pentru a descoperi modul în care alimentaţia influenţează scleroza multiplă?

În prezent Societatea Naţională de Scleroză Multiplă din SUA investeşte în cercetări care explorează ipoteze legate de alimentaţie incluzând:

- un studiu clinic pentru a stabili dacă suplimentele de vitamina D din alimentaţie reduc activitatea bolii

- un studiu clinic pentru a determina dacă alimentele medicale pot preveni deficitele cognitive din scleroza multiplă

- un studiu clinic pentru a determina dacă extrasul de ceai verde poate proteja creierul şi măduva spinării de impactul sclerozei multiple

- studii anterioare care testează capacitatea uleiului de omega 3 sau ginko biloba în controlul simptomelor sclerozei multiple

- studii ale microbilor vii din intestine în scleroza multiplă care pot fi influențați de alimentație

- studii anterioare şi în curs de desfăşurare care explorează factorii de risc care determină dacă o persoană dezvoltă scleroza multiplă precum şi factorii care pot afecta cursul bolii unei persoane.

 

Sursă:

www.nationalmssociety.org

 

Știrea în alte publicații:

www.nhs.uk

www.newscientist.com

www.boston.com

www.foxnews.com