Tratament novator în SM, aflat în laborator
Oamenii de știință de la The Scripps Research Institute (TSRI) au identificat o serie de compuși care pot fi folosiți pentru a trata scleroza multiplă într-o manieră nouă. Spre deosebire de terapiile existente care suprimă activitatea sistemului imun, compușii cresc numărul de celule progenitoare, care la rândul lor pot repara fibrele nervoase afectate in SM.
Unul dintre noii compuși identificați, un medicament folosit în boala Parkinson, numit benztropina, a fost foarte eficient în tratarea unui model standard de SM la șoareci de laborator, atât ca monoterapie cât și în combinație cu terapiile existente în SM.
Celulele progenitoare numite oligodendrocite mențin tecile de mielină ale fibrelor nervoase în reparație și în principiu ar putea realiza refacerea completă după ce acestea au fost afectate de SM. Dar numărul oligodendrocitelor scade foarte mult în SM din cauza unor factori încă necunoscuți ce afectează celulele precursoare de tip stem care le produc. Celulele precursoare ale oligodendrocitelor sunt prezente în timpul fazelor progresive ale SM, dar din cauze neștiute nu se maturizează în oligodendrocite funcționale.
Echipa de cercetători a studiat aproape 100.000 de compuși care ar putea induce maturizarea celulelor precursoare ale oligodendrocitelor. Unul dintre acești compuși, benztropina a înregistrat rezultate bune și deja era aprobat de FDA pentru tratamentul bolii Parkinson.
În cadrul testelor benztropina manifestat o puternică abilitate de a preveni bolile autoimune și de asemenea a fost eficientă în tratarea acestora după ce simptomele au apărut. Deși benztropina a funcționat aproape la fel ca și tratamentele existente, a manifestat și o remarcabilă abilitate de a completa aceste tratamente existente, în principal interferon –beta și fingolimod.
În cercetări ulterioare, cercetătorii au confirmat că benztropina funcționează împotriva modelului de boală întâlnit la șoareci prin creșterea numărului de oligodendrecite mature, care în schimb pot reface teaca de mielină a neuronilor afectați- chiar dacă atacul imun continuă.
Benztropina are diverse efecte specifice asupra celulelor cerebrale, inclusiv blocarea activității receptorilor acetilcolinici și histaminici și stimulează activitatea receptorilor de dopamină. Cercetătorii au găsit dovezi că acest medicament stimulează celulele precursoare ale oligodendrocitelor să se diferențieze în principal prin blocarea receptorilor acetilcolinic M1 și M3 din aceste celule.
După aceste rezultate se poate trece la crearea unor studii clinice. Conducătorul studiului L. Lairson profesor de chimie la TSRI atrage atenția asupra faptului că benztropina este un medicament cu efecte secundare și trebuie să fie dovedită eficiența și siguranța sa la persoanele cu SM înainte de a fi utilizat.
Sursa: www.scripps.edu
Traducere: Florin Sebastian Badale, psiholog