Locaţia curentă este: Prima pagină / Stiri / Așezământul abilității - caleidoscop 2020

Așezământul abilității - caleidoscop 2020

album foto facebook

Caleidoscop 2020 din căminul rezidențial pentru persoane cu dizabilități de la Bratca

 

Într-o lume a dizabilității ascunse, cei care și-o mărturisesc sunt mult mai aproape de adevăr și trăiesc în lumina inocentă a simplității, paradoxal în ciuda stigmatului dat de ceilalți. Așa sunt și tinerii cu dizabilități care trăiesc, aproape poetic, judecând după cadru natural, la centrul rezidențial de la Bratca, acolo unde zilnic viața lor inspiră bucuria de a-și revela lor, dar și celorlalți doar ultimele 9 litere ale cuvântului dizabilitate, și anume abilitate.

Pentru acest parcurs a fost și este nevoie în continuare de condescendență, bucuria de a sluji și consecvență în misiune, lucruri pe care colectivul de colegi de la acest așezământ nu le-au uitat, dovadă fiind și activitățile pe care vi le prezentăm în caleidoscopul anului 2020, prezentat în continuare.

 

Anul nou și La Mulți Ani!

Am început anul cu bucuria activităților în zăpadă, dar și cu festinul îndătinat, dublat de onomastice și le de naștere, pentru că în acest așezământ sunt tineri născuți pe 1 ianuarie. La bucătărie s-au pregătit bucate alese și pe săturate, toate făcuta cu multă dibăcie de bucătărese foarte pricepute și darnice.

 

Zile de naștere

De peste 50 de ori am sărbătorit tot atâția tineri care locuiesc aici, la care se mai adaugă zilele de naștere ale celor care slujesc în acest așezământ, atașați de misiunea pe care o împlinesc. Și dacă sărbătorim zilele de naștere nu uităm nici cadourile.

 

Activități de kinetoterapie și menținere a sănătății

Kinetoterapia individuală și de grup, realizată în sala de gimnastică a așezământului este garanția unei bune motricități, care ajută semnificativ la conservarea restantului funcțional și chiar și la recuperarea unor funcții cognitive, dar mai ales aduce multă bucurie.

 

Jocuri interactive și de socializare indoor

Jocurile interactive sunt nu doar un prilej de a aduce bucurie și socializare, dar și dezvoltarea unor abilități de comunicare, relaționare, memorare, realizarea unor activități repetitive, negociere a unor situații funcționale, exersarea abilităților de muncă în echipă, etc.

 

 

Ergoterapie și decorațiuni

Așteptând primăvara, florile răsar dintre mâini abile de artist. Fie că este vorba de acuarelă, hârtie colorată, gablonzuri și alte decorațiuni mărunte, pentru tinerii centrului este o mare bucurie să petreci o după masă agreabilă  în sunetul muzicii și mângâierea culorilor.

 

Drumețiile

Realizate cel puțin săptămânal, dar de cele mai multe ori de două ori pe săptămână și chiar mai mult, drumețiile montane sar și cele comunitare sunt prilej de respirație, descoperire și dobândirea de experiențe noi. Fie că pe Valea Brătcuței, Beznea, Dealul Pancului, Bălnaca sau alte locuri, toate aduc de fiecare dată bucurii unice, care aduc un zâmbet larg pe chipurile tinerilor noștri.

 

Pregătiri pentru Sfintele Paști

Cu mic cu mare, după puterile fiecăruia, am început grădinăritul, căci "cine seamănă primăvara culege toamna" și mai aproape întâmpinăm sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos în grădina noastră reînnoită.

 

COVID-19, o experiență care ne întărește

”Exercițiu de observație: /

Suntem atât de departe, /

Între noi e un pas și știi. /

Nu despre depărtarea asta îți zic, /

Suntem departe de ce purtăm înăuntru. /

De temeri și termini și treceri și bucuriile celuilalt. /

Celălalt înseamnă partea cealaltă, /

Cel cu care mă împart. /

Nici eu, nici tu nu avem capăt.” (Laura Muruzuc).

Cele care se împart cu timp și inimă și suflet sunt colegele noastre de la centrul rezidențial din Bratca, unde, deși nu au uitat de propria lor familie, de copii, de prieteni, de Florii, de Înviere, dar în izolare și cu respect pentru distanțarea fizică și cu râvnă pentru apropierea sufletească, își împlinesc misiunea de ai îngriji pe cei aflați în neputințe. Vă datorăm respect și binecuvântare. Văzându-vă, bisericile se simt deja înconjurate

 

Leagăn nou în curtea noastră

Si uite așa după obiceiul, de Pasti cumpăram ceva nou,  ne-am înnoit curtea cu o HINTA de toata frumusețea, spre bucuria tuturor! Mulțumim donatorilor din Hamburg, Germania.

Leagăn

Leagăn de dor - leagăn ușor,

Leagăn promis - leagăn de vis,

Leagăn de vis, leagăn de dor,

Leagăn promis - vis călător.

Leagăn de soc - vis cu noroc,

Leagăn de fag - plâns celui drag,

Leagăn de dor, leagăn ușor,

Plâns celui drag - zbor de cocor...

Leagăn de val - cer sideral,

Pat de aripă - fragedă clipă,

Leagăn de cânt - pală de vânt,

Val de nisip, salt peste timp.

Toate-s în noi... Pașii greoi

Trec risipiți... Noi oropsiți,

Răstigniți și mizeri

Ai apuselor seri.

 

Exerciții fizice outdoor

Exercițiile fizice specializate includ activități in mod special orientate spre un scop, de obicei, pentru a menține "in formă" sistemul cardiovascular, forța, mobilitatea sau echilibrul și agilitatea.

 

Schimbare de look

Păstrarea igienei personale este un obiectiv important care pe lângă atingerea obiectivelor de păstrare a sănătății aduce și un confort de viață mai mare. Tinerii sunt încurajați să încerce stiluri noi de tunsoare și pieptănat, care aduc un plus de expresivitate și personalitate

 

Gospodăria proprie

Grădina noastră este un izvor îmbelșugat de alese bucurii, căci ea oferă ergoterapie prin muncă în natură, acolo unde vezi rezultatul muncii și unde mai pui că poți să și guști. Roșii, fasole, ceapă, castraveți, sfeclă, câte și mai câte, toate aduc multă bucurie la ora mesei.

 

Îngrijirea curții

Da, și aceasta este o activitate care aduce încântare prin rodul muncii. "Prima floare înflorită pe Terra a fost o invitație la un cântec încă nenăscut'. Rabindranath Tagore

 

Avem o alee nouă de incintă

Viața merge mai departe și după pandemie, izolare... așadar la centru se fac renovări și reparații.  Iată, ne mândrim cu aleea abia terminată de cei doi colegi destoinici, Nicu și Nelu!

"Sunt drumuri ce ne caută demult.

Şi-ajung la noi când noi suntem plecaţi

În căutarea lor pe alte drumuri". O.Paler

 

Igienizare

De două ori pe an realizăm igienizarea spațiilor prin aplicarea de zugrăveli și vopsit. Toate aceste mențin un mediu plăcut, propice dezvoltării unei vieți armonioase și împlinite.

 

Aprovizionare de toamnă

Pentru o mâncare de calitate sunt necesare ingrediente alese cu atenție și preparate în casă.

Varza noastră cea de toate iernile!

Pentru coş, când n-ai parale,

Renunţi la carnea de vită,

La friptură sau sarmale

Şi găteşti... varză călită!

 

Donații de la ... colegi

Mulțumim tuturor colegilor de la CRRPAD Bratca pentru fiecare zi petrecuta cu  beneficiarii Centrului, încercând și de cele mai multe ori și reușind sa le dăruiască un crampei de afecțiune, iubire sau o mângâiate. Uneori ne plângem ca e greu....Dar de fiecare data depășim împreună orice situație. Mulțumim pentru mobilizare și darul făcut, o super mașina de spălat Bosch.

 

Ziua persoanelor ci dizabilități, 3 decembrie

Ziua de 3 Decembrie marcată ca Ziua Internaționala a persoanelor cu dizabilități, noi cei de la CRRPAD Bratca am sărbătorit după puterea și dorința noastră! "Singura parte care mă definește din cuvântul dizabilitate sunt ultimele 9 litere, ABILITATE!"

 

Iată vin colindători

Cu bucurie și cu colinzi au întâmpinat tinerii din Centru de Recuperare și Reabilitare Bratca primii colindători. Mulțumim părintelui Leontin Seican și credincioșilor din CORNITEL atât pentru cadouri cât și pentru produsele donate cu atâta dragoste. Bunul Dumnezeu sa va umple sufletele cu bucurie și pace!

 

A venit Moș Nicolae

A venit Mos Nicolae!

" Parintele Nicolae,vesteste

Ca Ajunul ne soseste.

Haideti toti, cu mic, cu mare

Sa fim gata de serbare!

Ghetele le-am pregatit

Si pe Mosul l-am primit"

 

În așteptarea lui Moș Crăciun

În așteptarea lui Moș Nicolae azi am fost foarte harnici. Cu mic cu mare am făcut tot felul de podoabe, aranjamente sa fim văzuți din Ceruri și pentru a face sigura venirea lui. Acum trecem la spălat ghetele, cine știe..... La noapte poate Moșu o sa treacă pe la noi.

 

Mai sunt multe alte activități, care pot fi urmărite pe grupul facebook al așezământului. Mulțumim tuturor ostenitorilor, susținătorilor și donatorilor care au oferit și in acest an sprijin tinerilor cu dizabilități din acest loc binecuvântat.

 

 

 

Tag-uri front
Navigare