Locaţia curentă este: Prima pagină / Stiri / Inaugurarea centrului SM din Oradea

Inaugurarea centrului SM din Oradea

Centrul Acoperamantul Maicii Domnului a fost deschis
Inaugurarea centrului SM din Oradea

Centrul SM

Centrul de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului” din Oradea, destinat persoanelor cu diferite dizabilităţi, în special celor afectate de scleroză multiplă, aflat sub ocrotirea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, prin Asociaţia Filantropia Oradea a Eparhiei, a fost sfinţit şi inaugurat vineri, 16 noiembrie 2012, de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a precizat Părintele Silviu Dobai.

Evenimentul a debutat prin oficierea slujbei de sfinţire a centrului, prin oficierea slujbei Sfeştaniei (Aghiasma Mică), stropirea cu apă sfinţită şi ungerea cu untdelemn sfinţit a aşezământului, de către Chiriarhul Oradiei, în prezenţa Preacucernicilor Părinţi membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, a oficialităţilor locale, precum şi de la nivel central, reprezentanţi ai instituţiilor care au contribuit la reabilitarea, renovarea şi dotarea centrului, preoţi din municipiul Oradea, precum şi numeroase persoane afectate de scleroză multiplă din întregul judeţ Bihor. Raspunsurile liturgice au fost date de corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Au fost prezente şi doamnele din cadrul Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, care desfăşoară o frumoasă colaborare cu acest Centrul de servicii sociale, venind în ajutorul celor aflaţi în suferinţă, prin diverse activităţi de voluntariat.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul Oradiei a întărit importanţa acestui moment pentru Episcopia Oradiei, noul aşezământ social inaugurat fiind unic în România şi cel mai mare de acest fel din sud-estul Europei, arătând grija permanentă a Bisericii Ortodoxe Române pentru cei aflaţi în suferinţă: „Ziua de astăzi şi evenimentul la care suntem părtaşi este un izvor de speranţă şi de întărire sufeletească pentru noi toţi. Aceasta pentru că, ori de câte ori suntem împreună şi chemăm mila şi ajutorul lui Dumnezeu, harul Preasfintei Treimi lucrează în chip minunat, şi poate să prefacă orice neputinţă şi durere într-un izvor binecuvântat al trăirii cu demnitate a suferinţei şi exemplu extraordinar de mărturisire înaintea lumii, tot mai bântuită de păcate şi de egoism, care nu mai are timp să privească cu drag, cu sinceritate, la cei din jur, aflaţi în boală.”

„Dumneavoastră, dragi fraţi şi surori care vă aflaţi aici sub ocrotirea Acoperământului Maicii Domnului, la fel ca întregul oraş Oradea, sunteţi pentru noi toţi un exemplu al felului în care aţi reuşit să vă depăşiţi neputinţele şi, privind în suflet, căutând acolo lumina, să reuşiţi să ne-o împărtăşiţi şi nouă, celor care nu prea ne facem timp să ne îngrijim de propriile noastre suflete. Iar felul în care vă luptaţi cu boala, felul în care reuşiţi să învingeţi toate gândurile negative şi să Îl aveţi pe Dumnezeu permanent în suflete, este un model de eroism pentru noi toţi.”

„Pentru că suntem la un nou început la acest aşezământ social al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei şi pentru că mai multe instituţii şi persoane şi-au dat concursul pentru înnoirea şi dotarea acestui centru de îngrijire a bolnavilor, pentru ca cei care vin să aibă toate condiţiile necesare efectuării tratamentelor şi, astfel, măcar din acest punct exterior de vedere, să îşi desfăşoare cu decenţă viaţa, se cuvine să mulţumim şi, totodată, să felicităm pe toţi cei care, în autoritate fiind şi cu posibilitate să ajute, de la nivel local, sau de la nivel central, din capitala României, de la Bucureşti, sau din alte părţi, au oferit şi facilitat obţinerea resurselor financiare necesare modernizării acestui centru.”

După alocuţiunile oficiale, rostite de Domnul Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, de Părintele Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, de Domnul Prof. Univ. Dr. Petru Mihancea, preşedintele de onoare al Fundaţiei de Scleroză Multiplă din Bihor, de Domnul Marcel Morar, membru fondator al Fundaţiei de Scleroză Multiplă, a fost lansat volumul „Scleroza multiplă - întrebările pe care le ai, răspunsurile de care ai nevoie”, o traducere din limba engleză a cărţii cu acelaşi titlu, destinată persoanelor care suferă de această maladie şi familiilor acestora. A urmat apoi, turul centrului, ghidajul fiind asigurat de Părintele Laurenţiu Lazăr, consilier social-filantropic al Episcopiei Oradiei. La final, părinţii consilieri de la Centrul Eparhial au împărţit bolnavilor, dar şi celor prezenţi, din partea Preasfinţitului Părinte Sofronie, iconiţe reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pe Maica Domnului.

Centrul de scleroză multiplă din Oradea a luat fiinţa în anul 1993, graţie iniţiativei Domnului Marcel Morar din Oradea, afectat de boala sclerozei multiple, şi Domnului Prof. Univ. Dr. Petru Mihancea. De la început acesta a funcţionat în clădirea în care se află şi astăzi, de la un an la altul diversificându-şi serviciile. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, odată cu înfiinţarea Asociaţiei Filantropia Oradea, în anul 2009, membră a Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române, Centrul de scleroză multiplă a devenit parte integrantă a Asociaţiei Filantropia Oradea. Din anul 2011 clădirea centrului a intrat în ample lucrări de reconstrucţie, reabilitare, renovare şi modernizare, lucrări finalizate în toamn acestui an.

Centrul de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului” din Oradea, a deservit până în anul 2011 un număr de 50 de persoane cu scleroză multiplă, din cele peste 500 diagnosticate cu această boală din judeţul Bihor, oferind servicii de informare şi consiliere, de kinetoterapie şi fizioterapie, ergoterapie, psihoterapie şi socializare. Centrul are în dotare şi o ambulanţă, pentru asistenţă la domiciuliu. Deoarece baza materială a centrului s-a înnoit complet, iar cele 5 cadre medicale specializate care asigură tratamentele pentru cei bolnavi au de acum spaţiul şi dotările necesare pentru un act medical de înaltă calitate, numărul beneficiarilor direcţi şi indirecţi va creşte până la 90 de persoane.

 

Materiale de presa:

www.filantropiaoradea.ro

Tag-uri prima-pagina
Navigare